راه اندازی استارت آپ – مدل کسب و کار
مدل کسب و کار چیست؟ فرق بیزینس پلن و بیزینس مدل چیست؟ آماده کردن بیزینس مدل چه فایده ای دارد؟ هدف از طراحی بیزینس مدل برای کسب و کار ها چیست؟ با طراحی مدل کسب و کار، جواب چه سوال هایی به مشتریان داده خواهد شد؟ برای درک بهتر مفهوم بیزینس مدل یا مدل کسب و کار و تفاوت های بیزینس پلن با بیزینس مدل، در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
مدل کسب و کار یا بیزینس مدل چیست؟
مدل کسب و کار، مفهومی جدیدی است که در دو دهه گذشته در رشته مدیریت، ظاهر شده است. برای اینکه سریعا به اصل موضوع برویم و مفهوم اصلی بیزینس مدل یا مدل کسب و کار رو روشن کنیم، سه سوال اساسی را مطرح می کنیم:
- این کسب و کاری که به فکر راه اندازی آن هستید، چه ارزش و خدماتی را ایجاد می کند؟ این ارزش ها و خدمات را چگونه ارائه می دهد یا ایجاد می کند؟
- خدمات یا ارزش های ایجاد شده را چگونه به پول تبدیل می کند؟ یعنی نهایتا چگونه پول در می آورد؟
- در زمینه پایدار بودن و بقای خود، چه کارهایی انجام می دهد؟ تا چه زمانی این کسب و کار پابرجا خواهد بود؟
با راه اندازی استارت آپ خود، چه ارزشی را برای جامعه ایجاد خواهید کرد؟ در واقع خدمات یا محصولاتی که ارائه خواهید داد، چه ارزش افزوده ای نسبت به سایر محصولات یا خدمات مشابه برای مشتریان خواهند داشت؟ شما با پاسخ به این سوال، بسیاری از چالش های پیش روی خود را به سادگی می توانید حل کنید. در صورتی که به درستی و کامل از مشکلات و وجه تمایز محصولات یا خدمات خود آگاه نباشید، در مسیر توسعه و معرفی کسب و کار خود، بسیار دشواری خواهید کشید. زیرا، دقیقا نمی دانید که کدام پارامتر رقابتی را برای مشتریان بولد کنید؟
مرحله بعدی، نحوه درآمد زایی استارت آپ است. شما باید کاملا نسبت به روش تبدیل خدمات و محصولات به پول را بدانید. یعنی از کدام خدمات می توان پول درآورد؟ کدام خدمات را باید به عنوان فاکتور رقابتی و حیاتی رایگان نگه داشت؟ چگونه می توان تمایز اصلی کسب و کار خود را به پول تبدیل کرد؟ باید پاسخ تمامی این سوالات را به صورت شفاف داشته باشید و برای هر شنونده ای، پاسخ های قانع کننده برای خریداری محصولات یا خدمات شما بسیار مهم است. بنابراین، روش درآمد زایی و تبدیل خدمات به پول در کسب و کار بسیار مهم است و قبل از راه اندازی استارت آپ، باید در مورد آن کاملا دقت نموده و آگاه باشید.
اما در مورد بقای کسب و کار، چه برنامه ریزی و دور اندیشی ای کرده اید؟ وقتی نسبت به راه اندازی استارت آپ و یک کسب و کار نوین با خدمات متمایز با رقبا، اقدام می کنید، حتما در مورد مدت زمان حیات این استارت آپ نیز باید آگاه باشید. یعنی نباید به دنبال راه اندازی کسب و کارهایی بروید که مدت بقای آنها محدود و برای چند ماه است. البته که بسیاری از کسب و کار های موجود چنین وضعی دارند. یعنی اگر به سمت راه اندازی استارت آپ های فصلی یا بازه زمانی محدود می رود، نسبت به این موضع تحقیقات کاملی انجام دهید و میزان سود مالی حاصل از این چند ماه را سعی کنید به درستی تخمین بزنید. اما در محاسبه میزان بقای استارت آپ خود، حتما به موضوع رقبا دقت کنید. یعنی ببینید که یک استارت آپ مشابه با سرمایه مالی بیشتر، در چه مدت زمانی می تواند خدمات یا محصولات مشابه شما را ارائه دهد. هدف از اینکار، پیش بینی خدمات یا محصولات خاص است. به طوری که رقبا نتوانند در مدت زمانی نمونه های مشابه و حتی بهتر اما با ایده شما را راه اندازی و تولید کنند.
تفاوت بیزینس مدل و بیزینس پلن
اگر بخواهیم خیلی خلاصه به تفاوت اصلی مدل کسب و کار و طرح کسب و کار (بیزینس پلن) بپردازیم، بیزینس پلن برای کسب و کار هایی است که مسیر توسعه رو پیش رفته و در حال حاضر در حال ارائه خدمات یا محصولات در بازار هدف هستند. به طوری که، میزان درآمد از فروش محصولات یا خدمات و نحوه ارائه خدمات آنها کاملا شفاف و قابل پیش بینی است. اما در مدل کسب و کار، شما در واقع هنوز به مرحله تبدیل شدن به شرکت بیزینسی نرسیده اید و نسبت به مدل طراحی شده برای تبدیل خدمات و ارزش هایتان به پول، مطمئن نیستید. بنابراین نمی توانید پیش بینی دقیقی از میزان فروش محصولات یا خدمات خود برای سال های آتی داشته باشید. همچنین با توجه به نبود اطلاعات میزان فروش، امکان هدف گذاری برای گسترش و توسعه فعالیت های فروش خود نخواهید داشت. اما در بیزینس پلن، در واقع راه پول در آوردن کسب و کار کاملا شفاف و برای همه کارکنان شرکت روشن است. بنابراین، میزان درآمد حاصل از فروش خدمات و محصولات کسب و کار، قابل پیش بینی و قابل برنامه ریزی است.
جهت دریافت مشاوره و طراحی بیزینس مدل کسب و کار خود، با در ارتباط باشید. خانه برندینگ دیجیتال پارالل
مجله پارالل | تیم طراحی استراتژی کسب و کار| خانه برندینگ دیجیتال پارالل